Ga met het water … is één van van de uitspraken van Lao Tse die je mij het meest hoort zeggen.

Water is een essentieel onderdeel van ons lichaam en onze planeet. Als je het mij vraagt heeft water iets bijzonders. Het is ongrijpbaar. Zonder oordeel en zonder enig verzet weet water wat het wil en onderneemt het actie op precies de juiste momenten. 

Tao en water zijn volgens de leer synoniemen van elkaar. Lao Tse adviseert je de kenmerken van water als voorbeeld te nemen. Maar hoe doe je dat nu: gaan met het water? Hoe kun je vaker zijn als water, en tevreden stromen naar waar je maar wilt? 

Mensen vragen mij vaak hoe ik de lessen van Lao Tse toepas in mijn eigen leven. En heel eerlijk: ik moet daar elke keer over nadenken. Dit omdat elke dag anders is. Geen één moment is hetzelfde, dus op welke manier ik de lessen toepas in mijn eigen leven, is ook altijd weer anders. En mag ook altijd weer anders. 

Om deze reden wil ik graag vaker delen ‘hoe ik ga met het water’. In mijn boek Het paradijs van Lao Tse probeer ik de Tao Te Ching op mijn eigen manier aan jou over te dragen. In deze blog wil ik delen hoe ik zelf navigeer door de chaos om mij heen. Hoe ik probeer de route niet van tevoren uit te stippelen, maar ik juist onderweg zie en ontdek wat op mijn pad komt. Voor mijzelf. 

Kan ik het leven nemen zoals het komt? 

En voor jou. 

Kun jij het leven nemen zoals het komt?