Tao doet niets, maat laat niets ongedaan.

— Lao Tse

 

WIE IS LAO TSE?

De Tao Te Ching gaat over een oude Chinese filosoof, wiens bestaan nog altijd door mysterie is omgeven. Met de naam Lao Tse (maar ook Lao Zi of Tzu of gewoon Oude Meester of Langoor genoemd) brengt hij zo’n 600 v. Chr. 81 levenslessen de wereld in. Zijn doel? Vertellen hoe de wereld in elkaar zit en hoe men, op de natuur gebaseerd, juist kan handelen in het leven.

 

“Alles is één”

 

OORSPRONG VAN TAOÏSME

Nu, duizenden jaren later, wordt Lao Tse gezien als een van de belangrijkste grondleggers van het taoïsme. Deze zowel filosofische als religieuze stroming stamt uit 400-300 v. Chr. en vindt zijn oorsprong in één allesomvattende gedachte: alles is één, behorende tot dezelfde ‘eenheid’. Wie in deze harmonische wereld met de stroming meegaat en zich niet afzet tegen verandering, kan de volmaakte mens worden.

 

“Volg je eigen weg”

 

WAT DE TAO JE BRENGT

Herken jij het gevoel van afgezonderd zijn van jezelf, je omgeving, je doel in het leven? Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat we onszelf de afgelopen honderden, of misschien zelfs duizenden jaren niet meer kunnen herinneren waar we eigenlijk vandaan komen. We zijn ons natuurlijke ritme kwijt en laten onszelf steeds meer voortjakkeren door de tijd.

Door middel van 81 levenslessen leert het geschrift je de weg (terug) te vinden naar de eenheid van mens en natuur. De wijsheden nemen je mee in de flow van de eeuwenoude natuurkunde, en geven inzicht in Lao Tse’s gedachten. Je leert hoe de natuur je richting kan geven en hoe je met dit ‘kwijtgeraakte vermogen’ jouw pad kunt volgen.