Tao doet niets, maat laat niets ongedaan.

— Lao Tse

 

De Tao Te Ching gaat over een oude Chinese filosoof, wiens bestaan nog altijd door mysterie is omgeven. Met de naam Lao Tse (maar ook Lao Zi of Tzu of gewoon Oude Meester of Langoor genoemd) brengt hij zo’n 600 v. Chr. 81 levenslessen de wereld in. Zijn doel? Vertellen hoe de wereld in elkaar zit en hoe men, op de natuur gebaseerd, juist kan handelen in het leven. 

Nu, duizenden jaren later, wordt Lao Tse gezien als een van de belangrijkste grondleggers van het taoïsme. Deze zowel filosofische als religieuze stroming stamt uit 400-300 v. Chr. en vindt zijn oorsprong in één allesomvattende gedachte: alles is één, behorende tot dezelfde ‘eenheid’. Wie in deze harmonische wereld met de stroming meegaat en zich niet afzet tegen verandering, kan de volmaakte mens worden. 

Ik kan natuurlijk niet spreken voor iedereen. Mensen passen nu eenmaal niet allemaal in een bepaald stramien. Ieder mens is anders, maar ik denk dat de oosterse wijsheid van Lao Tse juist nu meer dan welkom is. We hebben onszelf de afgelopen, misschien wel honderden of zelfs duizenden jaren, steeds meer afgezonderd en kunnen ons niet meer herinneren waar we eigenlijk vandaan komen. We zijn ons natuurlijke ritme kwijt en laten onszelf voortjakkeren door de tijd. 

Door middel van 81 levenslessen leert het geschrift je de weg (terug) te vinden naar de eenheid van mens en natuur. Ik neem je aan de hand van deze wijsheden mee in de flow van de eeuwenoude natuurkunde en geef inzicht in Lao Tse’s gedachten. Je leert hoe de natuur je richting kan geven en hoe je met dit ‘kwijtgeraakte vermogen’ jouw pad kunt volgen.