Al maanden lang roep ik dat boek twee eraan komt, en ja – het is waar. Er komt een vervolg op ‘Het paradijs van Lao Tse’. Deze keer heb ik de 81 wijsheden van Lao Tse op een andere manier doorleefd. Of verteerd, of vertaald, of hoe je het proces van ‘hoe je Tao wordt’ ook wilt noemen. Want zo zie ik de Tao Te Ching: aan de hand van de 81 levenslessen van Lao Tse ben je in staat je ware natuur steeds meer te belichamen. Stapje voor stapje vind je zo de Tao in jou.

Dingen kunnen eigen voelen omdat je ze altijd zo gedaan hebt. Maar de vraag is, of dit je ware natuur is. Hoe word je je eigenlijk bewust van je ware natuur? Een bijzondere reis die loopt van afgescheidenheid naar heelheid naar waarachtigheid. Tot het punt dat Je Tao wordt. Dan komt de wereld spontaan tot rust.

Maar poeh hé, hoe doen we dat in een werkend leven? Waarin we hollen, rennen, racen en continue achter de feiten aanlopen? Ik neem je ook deze keer mee aan de hand van voorbeelden vanuit mijn eigen leven. En niet omdat ik het allemaal zo goed weet, integendeel, maar bedoeld als een uitnodiging. Want ook is de Tao, ieder op zijn of haar eigen unieke manier – ik kan het niet voor je regelen. Het is aan jou om de levenslessen te doorgronden, zodat ook jij meer rust en balans in je werkende leven kunt ervaren. 

Maar eerst moet “Lao Tse op je werk” af. Moet boek twee er komen. Moet het manuscript geredigeerd. Moet het binnenwerk worden opgemaakt en het geheel gedrukt worden. Je leest: alles moet. Want ja, we hebben beloofd en geroepen dat boek twee eraan komt! Echter ga ik ook tijdens dit schrijfproces met het water – en voel en ervaar ik wanneer het boek geboren wil worden. In december ben ik verhuisd en was het een tijd van landen en het geheel een plek geven. Spullen een plek, wij onze plek. In januari hield ik winterslaap en nu, in februari, begint “Lao Tse op je werk’ langzaam weer tot leven te komen. Ondergronds beginnen de wortels van het boek stevigheid te vinden. Heel voorzichtig kruipen de wijsheden door de aardlagen naar het licht. Ik laat het gebeuren, ik neem de tijd. De natuur gaat ook niet snel.

We gaan met het water, we gaan met de seizoenen.